Τσαρτσαρής: «Τεράστια η κληρονομιά του Δημήτρη»

Αντι-star, αλτρουιστής, ταπεινός και συνάμα… τεράστιος παίκτης και άνθρωπος ο Δημήτρης Διαμαντίδης, όπως τον χαρακτηρίζει ο φίλος του και συνοδοιπόρος του στον Παναθηναϊκό για μια δεκαετία, Κώστας Τσαρτσαρής.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Ο πρώην παίκτης του «εξάστερου» και νυν προπονητής των ακαδημιών του Παναθηναϊκού, Κώστας Τσαρτσαρής, μίλησε στο «3d.panathinaikos24.gr», για τον παλιόφιλό του, Δημήτρη, τον οποίο συχνά-πυκνά, παρακολουθεί διά ζώσης, από το ΟΑΚΑ, όπου μαζί έζησαν τεράστιες στιγμές για εννέα χρόνια.

Η συνέντευξη του Κώστα Τσαρτσαρή στο «3d.panathinaikos24.gr»:

Τι χαρακτηρίζει τον Δημήτρη Διαμαντίδη τόσο ως άνθρωπο όσο και αθλητή;

«Σαν αθλητή νομίζω ότι καθένας μπορεί άνετα  να διακρίνει με την πάροδο του χρόνου τι μπορεί να προσφέρει και τι είδους αθλητής είναι. Σαν άνθρωπος δεν διαφέρει και τόσο από την εικόνα του στο γήπεδο. Είναι ένας πολύ ταπεινός άνθρωπος και αλτρουιστής. Τον ενδιαφέρει όχι η δική του ευημερία αλλά των ανθρώπων γύρω του. Πάντοτε σκεφτόταν να γίνονται καλύτεροι οι συμπαίκτες του και να νιώσουν καλύτερα οι φίλοι του και η οικογένειά του. Εκτός από την ταπεινότητα ο Δημήτρης ήταν πάντα πολύ ήσυχο παιδί. Ποτέ δεν τον ενδιέφεραν τα σταριλίκια, ενώ είναι ένας από τους μεγαλύτερους σταρ που έχει αναδείξει ο ελληνικός αθλητισμός.  Είναι το ακριβώς αντίθετο».

ÄÉÁÌÁÍÔÉÄÇÓ ÔÓÁÑÔÓÁÑÇÓ ÖÉÅÓÔÁ ÔÏÕ ÐÁÍÁÈÇÍÁÉÊÏÕ ÃÉÁ ÔÇÍ ÊÁÔÁÊÔÇÓÇ ÔÏÕ ÐÑÙÔÁÈËÇÌÁÔÏÓ

Τον έζησες από την αρχή της καριέρας του, διαφαινόταν ότι μετέπειτα θα εξελιχθεί σε τόσο σπουδαίο αθλητή;

«Ήταν ένα παιδί με πολλά θετικά στοιχεία. Παρόλα αυτά με πάρα πολύ δουλειά, προσήλωση και πάρα πολύ μεγάλη πειθαρχία, κατάφερε να φτάσει σε τόσο υψηλό επίπεδο».

Τι ήταν αυτό που τον έκανε ηγέτη στον Παναθηναϊκό;

«Ο ηγέτης δεν είναι αυτός που βάζει το τελευταίο σουτ και σου δίνει τη νίκη κάτι που μπορεί να κάνει εύκολα ο Δημήτρης. Ηγέτης είναι αυτός που κάνει τους συμπαίκτες του να θέλουν να τον ακολουθήσουν. Να δώσει εκείνος το έναυσμα μιας αντεπίθεσης, να μας μαζέψει στο παρκέ, να μας πει μερικές σωστές κουβέντες και να αλλάξει την ροή του αγώνα. Ο ηγέτης δεν σκέφτεται τον εαυτό του, σκέφτεται τους συμπαίκτες του κάτι που έκανε κατά κόρον ο Δημήτρης και φυσικά μια πολύ καλή, θετική αύρα και ενέργεια στα αποδυτήρια».

ÔÓÁÑÔÓÁÑÇÓ ÄÉÁÌÁÍÔÉÄÇÓ ÏËÕÌÐÉÁÊÏÓ - ÐÁÍÁÈÇÍÁÉÊÏÓ(3ïò ÔÅËÉÊÏÓ ÐËÅÉ ÏÖ) TSARTSARIS DIAMANTIDIS OLYMPIAKOS - PANATHINAIKOS(PLAY OFF FINALS) ÔÓÁÑÔÓÁÑÇÓ ÄÉÁÌÁÍÔÉÄÇÓ ËÇÓ ÐÁÍÁÈÇÍÁÉÊÏÓ - ÏËÕÌÐÉÁÊÏÓ (2ïò ÔÅËÉÊÏÓ ÐËÅÉ ÏÖ) TSARTSARIS DIAMANTIDIS PANATHINAIKOS - OLYMPIAKOS (PLAY OFF FINALS)

Τι σου έχει μείνει ως ανάμνηση από εκείνον;

«Αυτό που λέω και στα παιδιά που προπονώ στις ακαδημίες μπάσκετ του Παναθηναϊκού. Το ήθος του Δημήτρη και ο τρόπος που έφτασε στην κορυφή του ελληνικού και ευρωπαϊκού μπάσκετ. Όταν ήρθε στον Παναθηναϊκό ήταν ένας πολύ μέτριος έως κακός σουτέρ. Όμως έριξε πολύ δουλειά σε αυτό το κομμάτι πριν και μετά τις προπονήσεις ακόμη και στα ρεπό του.

ÔÓÁÑÔÓÁÑÇÓ ÄÉÁÌÁÍÔÉÄÇÓ ÐÁÍÁÈÇÍÁÉÊÏÓ - ÌÐÁÑÔÓÅËÏÍÁ (ÅÕÑÙËÉÃÊÁ 2012-2013) TSARTSARIS DIAMANTIDIS PANATHINAIKOS - BARCELONA (EUROLEAGUE 2012-2013)

Πάντοτε ήταν μέσα στο γήπεδο και έκανε άπειρα σουτ για να βελτιώσει ένα στοιχείο του παιχνιδιού του που δεν ήταν καλός όσο στα υπόλοιπα. Έφτασε με αυτό τον τρόπο να βρίσκεται στην λίστα των πιο δεινών σουτέρ και να είναι ο άνθρωπος που ξέρεις ότι αν πάρει το τελευταίο σουτ, θα το βάλει 100%. Αυτό που μου έχει μείνει από τον Δημήτρη είναι το ήθος, η πειθαρχία και η προσήλωσή του στον στόχο».

Πόσο φτωχό θα είναι το ελληνικό αλλά και ευρωπαϊκό μπάσκετ χωρίς εκείνον στα παρκέ την επόμενη σεζόν;

«Σαφέστατα θα λείψει ένας τεράστιος παίκτης αλλά παρόλα αυτά η ζωή συνεχίζεται. Μεγάλοι παίκτες έρχονται και φεύγουν. Θα υπάρξουν και άλλοι παίκτες ίσως όχι του βεληνεκούς του Δημήτρη ίσως όμως γίνει και αυτό στο μέλλον. Λέγαμε στο παρελθόν ότι δεν θα υπάρξουν μεγαλύτεροι παίκτες στο μπάσκετ και διαψευστήκαμε. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι ο Δημήτρης αφήνει μια τεράστια κληρονομιά. Έχει δημιουργήσει μια δική του σχολή μπάσκετ και σίγουρα το όνομά του θα το αναγνωρίζουν για πάρα πολλά χρόνια πολλοί αθλητές της Ευρώπης».

ÔÓÁÑÔÓÁÑÇÓ ÄÉÁÌÁÍÔÉÄÇÓ ÐÁÐÁÄÏÐÏÕËÏÓ / EËËÁÄÁ - ÃÅÑÌÁÍÉÁ (ÔÅËÉÊÏÓ ÅÕÑÙÌÐÁÓÊÅÔ 2005 - ÂÅËÉÃÑÁÄÉ) TSARTSARIS DIAMANTIDIS PAPADOPOULOS / GREECE - GERMANY (EUROBASKET FINAL 2005 - BELGRADE)

Τι θα ήθελες να του ευχηθείς;

«Εύχομαι να είναι καλά εκείνος και η οικογένειά του. Είμαι σίγουρος πως ο ντόρος γύρω από το όνομά του θα γιγαντωθεί και θα ζήσει μεγαλειώδεις στιγμές. Θα περπατάει στον δρόμο και θα τον αποθεώνουν. Ότι και να θέλει να κάνει στην ζωή του θα το κάνει με την ίδια προσήλωση όπως το έκανε και στην καριέρα του μέχρι τώρα».

ÄÉÁÌÁÍÔÉÄÇÓ ÔÓÁÑÔÓÁÑÇÓ / ÐÁÍÁÈÇÍÁÉÊÏÓ - ÏËÕÌÐÉÁÊÏÓ DIAMANTIDIS TSARTSARIS / PANATHINAIKOS - OLYMPIAKOS