Γιαννάκης: «Ευλογία για το μπάσκετ ο Διαμαντίδης»

Ο πρώην Ομοσπονδιακός τεχνικός, αλλά και προπονητής του Ολυμπιακού, Παναγιώτης Γιαννάκης, μίλησε για τον Δημήτρη Διαμαντίδη και το πόσο σημαντικός ήταν ο αρχηγός του Παναθηναϊκού, για το ελληνικό μπάσκετ.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Ο Παναγιώτης Γιαννάκης, αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Δημήτρη, τα μεγάλα του χαρίσματα, που δύσκολα βρίσκεις-αν τα βρίσκεις-σε άλλους παίκτες, αλλά και για το γεγονός, πως είναι ιδιαίτερος άνθρωπος και μπασκετμπολίστας.

Όσα είπε ο Παναγιώτης Γιαννάκης, στο 3d.panathinaikos24.gr:

Ο Δημήτρης Διαμαντίδης στην ηλικία των 24 ετών ήρθε πριν 12 χρόνια στον Παναθηναϊκό την ομάδα που κλείσατε την καριέρα σας και εξελίχθηκε σε ηγέτη στο «τριφύλλι» πως το εξηγείται αυτό;

«Καταρχάς να πω ότι ο Δημήτρης είναι ένα ξεχωριστό παιδί. Μια ιδιαίτερη προσωπικότητα. Αυτό που τον έκανε ηγέτη ήταν η αγάπη του για το παιχνίδι και τους συμπαίκτες του. Όλα αυτά σε συνδυασμό με την πνευματική, σωματική και τεχνική του ικανότητα κατάφερε να κάνει πολλά πράγματα μέσα στο γήπεδο, τα οποία τα θέλει ο κάθε προπονητής από τον παίκτη του.

Ο Διαμαντίδης δίνει πάρα πολλά στους συμπαίκτες του με τον τρόπο που αγωνίζεται κάτι που έκανε από μικρό παιδί. Κάτι που δεν συμβαίνει πολλές φορές ίσως και καθόλου, ένα παιδί χωρίς να σκοράρει να είναι τόσο σημαντικό. Και το κάνει από τόσο μικρή ηλικία να παίζει το παιχνίδι με τέτοιο τρόπο που πράγματα τα οποία είναι σε πρώτη ανάγνωση για τον πολύ κόσμο δευτερεύουσας σημασίας ο Διαμαντίδης τα κάνει θεαματικά και αυτό για τον κάθε προπονητή είναι κάτι το ιδιαίτερο.

Ο Δημήτρης πάντα έκανε προσπάθεια η κάθε μπάλα είτε ήταν στην επίθεση, είτε στην άμυνα  να την κάνει να είναι αποτελεσματική και αυτό το έκανε από πολύ μικρή ηλικία. Αυτό τον βοήθησε ιδιαίτερα στο να πασάρει, να παίρνει ριμπάουντ, να παίζει πολύ καλή άμυνα αλλά και τρομερή άμυνα με βοήθειες. Όλα αυτά τον έκαναν ένα ολοκληρωμένο παίκτη και έναν παίκτη που τον λάτρευαν οι συμπαίκτες του. Τον λάτρευαν γιατί οι περισσότεροι ήθελαν μόνο να τριπλάρουν και να σουτάρουν και βρήκαν ένα συμπαίκτη που πάντα έκρυβε τις αδυναμίες τους».

Ποια είναι η κληρονομιά που θα αφήσει ο Δημήτρης Διαμαντίδης όταν σταματήσει την καριέρα του;

«Νομίζω ότι έμαθε τα παιδιά τα οποία θα προσπαθήσουν να τον μιμηθούν, να μάθουν ότι το να βοηθάς τους συμπαίκτες σου και να τους καλύπτεις τα όποια λάθη κάνουν, να τους δίνεις την ικανοποίηση ότι δεν κόστισαν στην ομάδα. Αυτό το χαρακτηριστικό σε κάνει ιδιαίτερο σε κάθε ομάδα για να σε έχει».

 Νομίζω ότι ο Δημήτρης αυτό που ειλικρινά μετέδωσε ήταν ότι έκανε πάρα πολύ σπουδαία πράγματα τα οποία τα παιδιά δεν θέλουν να τα κάνουν εκείνος τα έκανε δημοφιλή. Όπως είναι η πάσα, η άμυνα, όπως είναι η συνεργασία και κυρίως η προσπάθεια να πάρει τη μπάλα κάθε φορά, δίνοντας πάντα το 100% των δυνατοτήτων σου. Έδινε πράγματα τα οποία ήταν πρωτόγνωρα, είχε υπομονή στον τρόπο παιχνιδιού του και πάντα πίστευε μέχρι το τέλος πως μπορεί να αλλάξει τα πάντα.

Είτε από την άμυνα, είτε από την επίθεση και αυτό πολλές φορές είναι πολύ δύσκολο να το βρεις ακόμη και σε μεγαλύτερους αθλητές στην ιστορία του αθλήματος. Να αλλάξουν την ροή ενός αγώνα και από τις δύο άκρες του παρκέ και να το κάνουν πάντα με αυτό τον σεμνό τρόπο που όλοι θα τον ήθελαν συμπαίκτη τους σε οποιοδήποτε επίπεδο».

Όλοι μιλούν για τον χαρακτήρα του πόσο μεγάλο ρόλο θεωρείτε ότι έπαιξε στην καριέρα του;

«Νομίζω πως ένα παιδί που έκανε τόσα δευτερεύουσας σημασίας πράγματα για τους περισσότερους, ιδιαίτερα όταν ξεκίνησε την καριέρα του και τα συνέχισε όταν καθιερώθηκε στους σημαντικούς παίκτες του αθλήματος, αυτό δείχνει μεγάλη προσωπικότητα και ένα χαρακτήρα που χαίρεται να μοιράζει χαρά. Να μοιράζει την ικανότητά του και νομίζω αυτό ίσως ήταν το πρωτεύον στοιχείο που είχε, για να εξελίξει τόσο πολύ τις δεξιότητές του και φυσικά να γίνει ένα άτομο το οποίο να είναι παράδειγμα προς μίμηση για οποιοδήποτε νέο άνθρωπο και όχι μόνο του αθλητισμού».

Φέτος θα είναι η τελευταία του σεζόν στον χώρο του μπάσκετ πόσο φτωχό θα γίνει τόσο το ελληνικό όσο και το ευρωπαϊκό μπάσκετ την επόμενη χρονιά;

«Πάρα πολύ και θα προσέθετα και το παγκόσμιο μπάσκετ γιατί ο Δημήτρης είναι ένα παιδί το οποίο είναι το ζωντανό παράδειγμα που όσο βρίσκεται στο γήπεδο έχει την δυνατότητα ο προπονητής να τον δείξει πως μπορεί ένας παίκτης ξοδεύοντας πολύ ενέργεια μέσα στο γήπεδο να γίνει πρωταγωνιστής χωρίς να σκοράρει ιδιαίτερα. Νομίζω πως αυτό το παράδειγμα όσο παραμένει ζωντανό τόσα περισσότερα παιδιά παρακινεί. Εμείς θα θέλαμε να μείνει για πάντα γιατί αν μπορούσαμε να φτιάξουμε παιδιά με τον τρόπο που αντιμετώπισε και αγωνίστηκε στο άθλημα ο Δημήτρης, αυτό νομίζω θα ήταν ευλογία για το μπάσκετ».

Ποιο θεωρείτε πως είναι, το μεγαλύτερο προσόν του Δημήτρη;

«Το καλύτερο χαρακτηριστικό του Δημήτρη για μένα, είναι ότι κάνει και έκανε όλους  τους συμπαίκτες του καλύτερους και στις δύο άκρες του παρκέ».